Voor iedereen met een hobby.
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Ovenschotels

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Bloemeke
Admin


Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 37

PostSubject: Ovenschotels   Sat Sep 18, 2010 3:44 am

Ovenschotel van worst en aardappelpuree


Ingrediënten

* 8 grote aardappels, geschild en in vieren
* 1 eetlepel boter
* 125 ml melk, of naar behoefte
* zout en peper naar smaak
* 750 gr worstjes
* 70 gr ui, fijngesneden
* 30 gr (1 1/2 eetlepel) juspoeder
* 250 ml water, of naar behoefte


Bereidingswijze


1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. De aardappels in een pan onder water zetten, aan de kook brengen en in ong. 20 minuten gaar koken.

2. Afgieten en met de helft van de boter en voldoende melk tot een romige puree stampen. Blijven stampen, pureren of mixen tot de puree glad is. Op smaak brengen met zout en peper.

3. In een grote koekenpan op een middelhoog vuur de worstjes opwarmen. Uit de pan halen en apart zetten.

4. Resterende boter in de pan doen en op een middelhoog vuur de uien zacht bakken.

5. In een kopje juspoeder en water volgens de gebruiksaanwijzing mengen. Aan de uien toevoegen en onder constant roeren tot een dikke jus laten indikken.

6. Met de helft van de jus de bodem van de vierkante ovenschaal bedekken. De worstjes enkellaags over de jus verdelen. De resterende jus over de worstjes schenken en daar de aardappelpuree over verdelen.

7. 20 minuten onbedekt in de voorverwarmde oven bakken tot de aardappelpuree gelijkmatig bruin is.
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.teamgoo.net
Bloemeke
Admin


Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 37

PostSubject: Re: Ovenschotels   Sat Sep 18, 2010 4:12 am

Bloemkool-kaastaart


Ingrediënten

Pastei
* 300 gr aardappels, geraspt
* 40 gr ui, geraspt
* 1 ei, geklopt
* 1 theelepel zout
* 1 eetlepel witte bloem

Taartvulling
* 1 1/2 eetlepel olijfolie
* 1 eetlepel plantaardige olie
* 1 ui, fijngesneden
* 2 teentjes knoflook, fijngesneden
* zout en peper naar smaak
* 1/2 theelepel gedroogde basilicum
* 1/2 theelepel gedroogde tijm
* 1 bloemkool, grof gesneden
* 175 gr Cheddar, geraspt
* 2 eieren, geklopt
* 60 ml melk
* 1/4 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

1. De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Een ondiepe taart- of bakvorm van 23 cm invetten.

2. Voor het deeg: met mousseline of een theedoek het overmatige vocht uit de geraspte aardappels knijpen. In een middelgrote mengkom aardappels, ui, ei, zout en meel mengen. Het mengsel overscheppen in de ingevette taartvorm en met de vingers platdrukken. 30 minuten bakken. Het deeg met olie insmeren en nogmaals 10 minuten bakken. Uit de oven halen, en de ovenstand verlagen naar 180°C/gasstand 4.

3. Voor de vulling: in een grote koekenpan op een hoog vuur de olie heet laten worden. Het vuur middelhoog zetten en ui, knoflook, tijm, zout, peper en paprikapoeder 8-10 minuten sauteren. De bloemkool toevoegen en 15 minuten laten garen.

4. 1/2 van de kaas over het aardappeldeeg verdelen. De groenten over de kaas scheppen en de resterende kaas over de gesauteerde groenten verspreiden. Melk en eieren in een kommetje opkloppen, over de groenten en kaas uitgieten en tenslotte met paprikapoeder bestrooien.

5. 35-40 minuten bakken, tot de taart stevig is en de bovenkant licht gebruind
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.teamgoo.net
Bloemeke
Admin


Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 37

PostSubject: Re: Ovenschotels   Sat Sep 18, 2010 4:29 am

Lancashire ovenschotel


Ingrediënten

* 6 plakken bacon
* 1 el plantaardige olie
* 6 middelgrote aardappelen, in dunne plakken
* 325 gr gehakte uien
* 1 grote ui, in ringen
* 675 gr lamsbout in blokjes gesneden
* zout en peper naar smaak
* 1 kg aardappels, geschild en in dunne plakjes gesneden
* 500 gr gekookt lamsvlees
* zout en peper naar smaak
* 500 gr runderjus
* 2 el gehakte verse tijm
* 30 gr boter
* 475 ml kippen- of lamsbouillon


Bereidingswijze


1. In een grote, diepe koekenpan op matig hoog vuur de bacon gelijkmatig bruin bakken. Afgieten, in stukjes snijden en apart zetten. In een sauspan de aardappels met 3,5 cm water op een matig hoog vuur aan de kook brengen en in ong. 5 minuten zacht, maar niet kruimig koken. Afgieten en apart zetten om af te koelen.

2. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. 1/5 van de jus over de bodem van een 1,5 liter grote pan verdelen. 1/2 van het vlees in de jus leggen en 1/2 van de stukjes bacon erover strooien. 1/2 van de uienringen over het vlees verdelen, en als laatste 1/2 van de aardappels. De lagen herhalen en de resterende jus erover uitschenken.

3. Afgedekt 1 uur in de voorverwarmde oven bakken. Deksel verwijderen en nogmaals 15 minuten bakken tot de aardappels bruin zijn.

4. Verwarm de olie in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Fruit de ui aan totdat deze zacht en lichtbruin geworden is. Haal de ui uit de pan en zet weg. Voeg de stukjes lam toe en bak deze (in gedeeltes indien nodig) aan totdat ze aan alle kanten gebruind zijn, 12-15 minuten. Giet het kookvet af en bewaar dit.

5. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (Gasovenstand 5).

6. Verdeel de helft van de aardappels over de bodem van een ovenschotel (22x33 cm) en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de lam en ui over de aardappels, strooi er wat tijm overheen naar smaak. Dek af met de rest van de aardappels, breng op smaak met zout en peper en een klontje boter. Giet tenslotte de bouillon er overheen.

7. Bak 1,5 - 2 uur in de voorverwarmde oven.
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.teamgoo.net
Bloemeke
Admin


Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 37

PostSubject: Re: Ovenschotels   Sat Sep 18, 2010 4:31 am

Mexicaanse tortillaschotel


Ingrediënten

* 500g mager gehakt
* 1 (30g) zakje taco kruidenmix
* 1 (400g) blikje tomatenblokjes
* 10 maïstortilla's
* 250ml salsa
* 100g geraspte Cheddar kaas



Bereidingswijze


1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

2. Bak in een grote koekenpan op middelhoog vuur het gehakt aan, roer dan de taco kruidenmix en tomaten erdoor. Beleg een ingevette ovenschaal met de helft van de tortilla's. Schep het gehaktmengsel in de schaal en dek dan af met de resterende tortilla's. Verdeel de salsa over de tortilla's en bestrooi met de kaas.

3. Bak 20 tot 30 minuten in de oven, tot de kaas is gesmolten en begint te bubbelen.
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.teamgoo.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Ovenschotels   Today at 11:06 am

Back to top Go down
 
Ovenschotels
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Hobbyhoekje :: Hoofdgerecht-
Jump to: