Voor iedereen met een hobby.
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Salon met tafeltje

Go down 
AuthorMessage
Bloemeke
Admin
avatar

Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 38

PostSubject: Salon met tafeltje   Sat Jun 12, 2010 11:24 am* 4 á 5 mm. dik mdf
*hobby rubber
* fiberfill
* stof
* lijm
* vier kraaltjes voor de poten
* lijm
* schaar
* zaag (figuur en cirkel of handzaag)
click op het patroon voor de juiste maat (1:24) Print het patroon uit en knip ruim rondom uit. Lijm het patroon met fotolijm op 5 of 4 mm. Dik MDF en zaag uit.

Het patroon staat als Worddokument, je kunt het patroon daar dus ook vergroten tot 1:12.

Let op dat de maat van het uitgeprinte patroon overeen komt met de maten die op het patroon staan, is dat niet zo zet dan het plaatje in word en vergroot het door met je rechtermuisknop op "figuur"te klicken of mail me even voor het juiste patroon.

Zaag per meubel 2 armleuningen van 2 x 2,5 cm en 2 stukjes rondhout van 2 cm. Doorsnee 3 mm.

Zaag voor de zittingen 3zits 2 x 4,8 2zits 2 x 3,6 en de fauteuil 2 x 2 cm.Bekleden bankje of fauteuiltje


Lijm eerst het rondhoutje tegen de zijkanten van de armleuninkjes (L).

Teken op de rugleuning de vorm van de zitting en de armleuningen af, (de hele armleuning valt binnen de rugleuning, zie tekening!).

Lijm een stukje fiberfil tegen de rugleuning, niet op het gedeelte waar de armleuningen en de zitting komen. .

Knip een stukje stof ruimer dan de rugleuning en lijm het op het deel waar geen fiberfil zit. (dus daar waar straks zijleuning en zitting komt!)

Knip nu voorzichtig het model van de rugleuning uit het stof met een naadtoeslag van ongeveer 4 mm. Houdt rekening met de bolling van het fiberfil.

Geef knipjes in de stof daar waar rondingen zitten. Lijm de rand van de rugleuning in en trek de stof er strak overheen en lijm vast.

Doe daarna de achterkant van de rugleuning op dezelfde wijze, dit keer gebruik je geen fiberfil. Lijm de naadtoeslag weer op de rand.

Meet de omtrek van de rand en knip een reep van 1,4 cm. Breed. Maak een mooi afgewerkt biesje van deze reep ( ong. 5 mm.)en lijm deze ter afwerking langs de rand van de rugleuning. Goed aandrukken en aantrekken.

Laat alles rustig drogen.Ga nu verder met de armleuningen.

Let goed op dat je de armleuningen gespiegeld doet het rondhoutje komt aan de buitenzijde te zitten.

Doe een stukje stof aan de voorkant. Knip een kleine naadtoeslag en lijm om de rand. Leg een stukje fiberfil boven op de armleuning daar waar het naadje tussen het rondhout en de leuning zit..

Meet de breedte en omtrek van de armleuning (binnen- en buitenkant in een keer)en knip een stuk stof,houd rekening met naadtoeslag.

Maak aan weerzijden een zoompje zodat het mooi afgewerkt is.

Lijm deze reep in een keer over de armleuning.

De achterkant van de armleuning blijft vrij van stof.

Knip de onderkant netjes af, als het een rafelige stof is kun je met wat verdunde lijm de onderrand insmeren.Bekleed nu de bodem. Teken eerst de bodem nog even uit op een stukje hobby-rubber van een paar mm. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een dunne prikmat of van dat sieradenrubber gebruiken.

Werk de onderkant van de bodem netjes af met een stukje voering,leer of mooi plastic.Lijm eerst 1 armleuning tegen de rugleuning daarna de bodem en de volgende armleuning. Klem alles goed tussen je vingers. Zorg dat de bodem helemaal gelijk loopt.

Met lijmklemmen duw je de boel snel scheef, dus neem even de tijd om het gewoon met je handen te doen.

Met Tacky glue is alles vrij snel droog.Maak nu het kussen. Leg op het uitgeknipte stukje rubber een stukje fiberfil en lijm de stof er netjes omheen.

Denk er aan om steeds voor de zekerheid even te meten. En let bij geruite of gestreepte stof goed op dat het patroon netjes doorloopt.

Lijm, als laatste de pootjes er onder.
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.teamgoo.net
 
Salon met tafeltje
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Hobbyhoekje :: Poppenhuizen-
Jump to: