Voor iedereen met een hobby.
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Bruisbal maken

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Bloemeke
Admin


Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 37

PostSubject: Bruisbal maken   Sun Jun 13, 2010 4:18 am

Wat heb je nodig?




controleer eerst of je alle
benodigdheden hebt klaarstaan.
Zorg dat alles goed droog is en blijft!
Je kan de bruisballen maken door de verschillende
grondstoffen af te wegen met een weegschaal en
af te meten met de maatcilinders. Anderzijds kan je
werken met lepels. Hierbij moet je dan wel zien dat
je lepels altijd even ‘groot’ zijn. Dus niet de ene keer
een volle lepel nemen en de andere keer slechts een
afgestreken lepel.

voer alle opdrachten stap voor stap uit,
werk rustig en proper.

materiaal• Plastieken lepels (groot en klein)
• Mengkom
• Vormpjes om bruisballen in te
vormen, bijvoorbeeld plastieken
eierdopjes, koekvormpjes, ...
• Stukje aluminiumfolie
• Stukje plastiekfolie
• Een maatcilinder van 50 ml
• Een maatbeker van 250 ml

grondstoffen• Natriumbicarbonaat
(natriumwaterstofcarbonaat)
• Maïzena
• Citroenzuur (geen citroensap!)
• Magnesiumsulfaat
• Amandelolie
• Etherische olie
• Voedingskleurstof

1.
Neem je maatbeker van 250 ml en weeg de
volgende zaken één voor één af:
• 110 gr of 4 eetlepels natriumbicarbonaat
• 32 gr of 2 eetlepels maïzena

2.
Doe het natriumbicarbonaat en de maïzena in
je mengkom.

3.
Weeg nu 50 gr of 2 eetlepels citroenzuur (dus
geen citroensap) in je maat beker af. Maak eerst
de grote brokken fi jn met je lepel. Doe daarna
het citroenzuur in je mengkom.

4.
Weeg nu 36 gr of 4/3 (1 1/3) eetlepels magnesiumsulfaat
af. Dit wegen doe je weer in je maatbeker.
Maak weer eerst de grote brokken fi jn met je
lepel. Doe daarna het magnesium sulfaat in je
mengkom.

5.
Meng alles zorgvuldig. Doe dit met je vingers
zodat je eventuele grotere brokjes nog wat kunt
verkleinen.
6 Doe de volgende zaken één voor één in de
maatbeker van 100 ml.
• 20 ml amandelolie
• 12 druppels etherische olie
• 1 druppel kleurstof

7.
Doe een stukje plastiekfolie over de beker en
maak een draaiende beweging met de beker om
de vloeistoffen te mengen. Zorg dat je niet morst!

8.
Voeg héél langzaam de vloeistof bij de stoffen in
de mengkom. Roer en kneed voortdurend! Dit doe
je met je handen. Opgelet als er te veel vloeistof
ineens in de mengkom terechtkomt: dan begint
alles al te bruisen! Meng alle vloeistof met de
stoffen in de mengkom. Het mengsel moet een
beetje klam aanvoelen.

9.
Doe dit mengsel nu in je vormpje. Druk aan.
Laat dit nu gedurende 24 uur rusten.

10.
Haal je bruisbal uit zijn vorm en leg hem op
aluminiumfolie.

11.
Als je geen vormpje hebt, kun je ook balletjes
rollen met je handen. Als je je balletjes gerold
hebt, leg je ze op een stukje aluminiumfolie.

12.
Laat nog verder uitdrogen (2 dagen).
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.teamgoo.net
Gast
Guest



PostSubject: Re: Bruisbal maken   Sun Jun 13, 2010 10:23 am

Ik zou er persoonlijk niet iets van cacaoboter aan toevoegen.

Dit is het recept dat ik hanteer.

Benodigdheden:
180gr natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
120gr citroenzuur (levensmiddelen kwaliteit)
15gr amandel olie
10gr cacaoboter (mag zelfs ietsjes meer zijn)
Enkele druppels kleurstof
20-tal druppels geurstof

Bereiding:
Meng alle droge ingrediënten in een kom, maar laat het citroenzuur nog even apart liggen. Doe nu de natte ingrediënten erbij en meng goed. Doe nu het citroenzuur erbij en meng goed. Doe het mengsel in vormpjes, druk stevig aan, haal uit de mal en laat ze 24 uur minimaal drogen op een droge plek. De minste vochtigheid kan ze doen bruisen. Als ze eenmaal gedroogd zijn best luchtdicht verpakken en bewaren.

Gebruik:
Laat 1 of meerdere badbruisbommetjes in je warme badwater vallen en laat ze helemaal opbruisen.
Back to top Go down
 
Bruisbal maken
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Hobbyhoekje :: Zelf zeep maken-
Jump to: